Raspunsuri

 • 1. Ce optiuni imi ofera aplicatia AWB in scopul crearii documentelor de transport pentru trimiterile pe care doresc sa le expediez?
  Aplicatia AWB a fost creata in scopul eliminarii necesitatii completarii manuale in cadrul oficiilor postale a documentelor de transport pentru trimiteri. Pentru crearea unor documente de transport sunt disponibile doua metode: crearea bucata cu bucata a documentelor folosind interfata web si incarcarea unui fisier excel cu detalii despre fiecare trimitere. In ambele cazuri, aplicatia va genera documentele AWB insotite de atasamente, precum confirmarea de primire sau mandatul de ramburs, in functie de specificatiile trimiterii.
 • 2. Cum pot crea AWB-uri folosind interfata web?
  Aplicatia AWB pune la dispozitie un formular prin care se poate crea un document AWB furnizand toate informatiile necesare. Acesta este disponibil accesand link-ul "Creare AWB" din bara de meniu a aplicatiei. Pentru crearea a multiple AWB-uri folosind formularul online, se recomanda mai intai crearea unui borderou prin intermediul apasarii butonului "Creeaza un borderou" de pe pagina accesibila prin optiunea din meniu "Borderouri". Dupa crearea unui borderou se vor adauga AWB-uri la acesta specificand id-ul (numarul) borderoului intr-un camp specific din formularul de creare AWB. Avantajul unui borderou fata de crearea de awb-uri individuale este retinerea unui singur numar de identificare pentru setul de trimiteri, precum si beneficierea de discounturi pentru un borderou care contine mai mult de 10 trimiteri.
 • 3. Cum pot crea AWB-uri folosind uploader-ul de fisiere excel?
  Pentru crearea de AWB-uri folosind optiunea incarcarii unui fisier excel care sa contina datele pentru fiecare trimitere se va accesa pagina "Upload date" din meniu. Pagina ofera un fisier exemplu descarcabil care va servi ca referinta de completare corecta a detaliilor trimiterilor dumneavoastra. Pentru aceasta varianta de creare a documentelor de transport se va acorda o atentie deosebita la completarea campului "Localitate", care trebuie sa fie scris obligatoriu corect. Totodata, pentru precizarea tipului trimiterii, pentru fiecare inregistrare din fisierul incarcat va fi necesara completarea campului "CodTrimitere" cu o codificare corespunzatoare. Pentru o lista de tipuri de trimitere (si codificari) disponibile contului dvs. a se accesa pagina "Creare AWB" din meniu si in cadrul dropdown-ului "Tip trimitere" acestea vor fi afisate. Codul completabil in campul "CodTrimitere" este tripletul de cifre scris in paranteza pentru fiecare tip de trimitere (e.g. 3,1,2 pentru "Express Prioripost marfa cu prezentare la ghiseu").
 • 4. Cum pot descarca documentele de transport dupa crearea acestora?
  Dupa fiecare creare cu succes de documente de transport, fie ca aceasta a fost realizata prin interfata web, fie prin incarcarea unui fisier excel, veti fi redirectionati la o pagina care va contine un buton de descarcare a documentelor generate. Daca ati navigat de pe aceasta pagina, puteti face descarcarea documentelor efectuand o cautare a AWB-ului sau borderoului incarcat iar dupa gasire sa actionati butonul de descarcare.
 • 5. Cum pot cauta AWB-uri si borderouri creare anterior?
  Pentru cautarea unui AWB dupa cod sau alte criterii precum data crearii sau destinatar se va accesa pagina "Afisare AWB-uri" din meniu. In mod similar, pentru cautarea de borderouri, tot din meniu se va accesa pagina "Borderouri".
 • 6. Am gresit la completarea datelor unui AWB. Cum il pot corecta sau sterge?
  Daca ati gresit un AWB sau ati incarcat un borderou eronat, puteti sterge sau edita datele incarcate, efectuand o cautare (de AWB sau borderou) si alegand optiunea de vizualizare-editare, respectiv stergere din cadrul optiunilor asociate rezultatelor cautarii. Editarea si stergerea AWB-urilor si borderourilor este disponibila doar inainte de prezentare.
 • 7. Nu detin o imprimanta cu care sa imprim documentele de transport. Pot solicita imprimarea acestora la oficiul postal in momentul prezentarii trimiterilor?
  Imprimarea la oficiu a trimiterilor presupune ca dvs. sa furnizati id-ul (numarul) de borderou sau codurile AWB oficiantului postal dupa ce ati creat documentele prin intermediul aplicatiei din confortul propriei locuinte. A se nota faptul ca doar anumite oficii dispun de imprimante necesare printarii documentelor de transport. Lista acestora este disponibila aici. Pentru prezentarea la oficiile care nu se afla in lista este obligatorie imprimarea documentelor de transport de catre client.
 • 8. Pentru incarcarea datelor despre trimiteri prin fisier excel, ce valori poate lua campul "CodTrimitere" care defineste tipul trimiterii?
  Campul "CodTrimitere" este obligatoriu de completat intrucat defineste codificarea care identifica tipul trimiterii dorit in cazut incarcarii unui fisier excel. Pentru o lista de tipuri de trimitere (si codificari) disponibile contului dvs. a se accesa pagina "Creare AWB" din meniu si in cadrul dropdown-ului "Tip trimitere" acestea vor fi afisate. Codul completabil in campul "CodTrimitere" este tripletul de cifre scris in paranteza pentru fiecare tip de trimitere (e.g. 3,1,2 pentru "Express Prioripost marfa cu prezentare la ghiseu").
 • 9. Uploader-ul refuza un fisier excel cu date despre trimiteri pe motivul unei localitati scrisa gresit. Sunt totusi sigur de corectitudinea denumirii localitatii. Cum pot rezolva problema?
  Exista cazuri izolate in care denumirea din nomenclatorul intern folosit de posta pentru identificarea locatiei de destinatie difera de denumirea oficiala a unei localitati. Pentru solutionarea acestor exceptii, va rugam sa completati in fisierul incarcat denumirea localitatii asa cum apare ea in nomenclatorul de localitati al postei descarcabil atat din pagina de incarcare borderou cat si aici.
 • 10. Cum pot vizualiza statusul curent al unei trimiteri expediate?
  Rezultatul cautarii respectivei trimiteri dupa cod, in cadrul paginii "Cautare AWB", va contine campul "Status" in care va fi afisat statusul curent furnizat de urmarirea electronica a trimiterii.
 • 11. Am nevoie de un raport excel care sa contina detalii despre trimiterile expediate intr-un anumit interval de timp. Cum pot obtine un astfel de raport?
  Pentru generarea unui raport istoric al trimiterilor create sau prezentate intr-un anumit interval de timp se va accesa pagina "Raport" din meniul aplicatiei.
 • 12. Sunt persoana juridica si doresc a semna un contract cu posta prin care sa beneficiez de tarife preferentiale. Cum pot face acest lucru?
  Pentru contracte, trimiteti un mail pe comenzi@prioripost.ro. Mai multe detalii aici.
 • 13. Unde pot descarca o versiune completa si printabila a unui ghid de folosire a aplicatiei AWB?
  Manualul de utilizare a aplicatiei AWB este disponibil spre descarcare atat pe pagina "Acasa" a aplicatiei, cat si aici.